رولیک ها هرزگرد هایی بسیار کاربردی و یکی از تجهیزات کاملا مهم نوار نقاله میباشد که وظیفه حمل و جا به جایی محصول و اشیاء را دارد. با اختراع و ساخت این قطعه تحولی عظیم در رشد و شکوفایی تمام صنایع به وجود آمده که تاثیری شگرف در کاهش چشمگیر هزینه ها و به دنبال خود جلوگیری از اتلاف وقت به ارمغان آورده و روند مثبت قابل توجهی از خود بر جا گذاشت. همچنین لازم به ذکر است که در صنایع و شرکت های مختلفی از جمله سنگ آهن معادن ذغال سنگ ، مواد غذایی ، دستگاه های کانوایر و ماشین آلات گوناگون یکی از تجهیزات جانبی مهم به شمار می آید.
رولیک ها (ROLLERS) و یا غلتک های متحرک اجزای استوانه ای شکلی هستند که اقلام را از طریق نوار نقاله یا سیستم کانوایر انتقال می دهند به نوعی اصلی ترین اجزای این سیستم به شمار می روند.این قطعات که در نوار نقاله استفاده می شونددر زمان ، فضا ، انرژی و به کل سیستم کمک می کنند .
این ابزارها از طریق اتصال مستقیم به موتور حرکت چرخشی خودشان را آغاز می کنند. موتورهای الکتریکی متصل به رولیک باعث چرخش آن شده و در نهایت رولیک هایی که به نوار نقاله متصل هستند باعث حرکت آن می شوند . همچنین این امکان وجود دارد که این قطعات را طوری کنار هم قرار داد تا بدون نیاز به تسمه یا نوار نقاله امکان حرکت اجسام بر روی آن ها وجود داشته باشد .
انواع رولیک ها : (MDR ها ) :
این نوع از رولیک ها موتور الکتریکی داخلی دارند که در داخل سیلندر ها ( قسمت استوانه ای شکل ) جای گرفته اند . MDR ها کنترل دقیقی بر روی حرکت دارند و آسیب به هسته و خود قطعه می شود . این نوع رولیک ها عموما در نوار نقاله و در مکان هایی که ریزش و قطعات روی تسمه نقاله است استفاده می شود.
رولیک Troughing :
این نوع رولیک به صورت خم شده و شکسته بر زیر تسمه نقاله نصب می شوند و مانع از ریختن مواد بر روی تسمه نقاله می شود .
رولیک فلزی Metal Roller :
این نوع رولیک از جنس فلز ساخته شده است و بستگی به نوع استفاده جنس آن می تواند آهن ساده ، آلومینیوم یا استیل باشد .
رولیک پلیمری :
رولیک های پلیمری جنسشان از پلی اورتان یا تفلون است و نزدیک به 50 درصد سبک تر از رولیک ها ی معمولی هستند . سبک بودن این مدل باعث می شود که مصرف انرژی به شدت پایین بیاید .
از دیگر ویژگی های رولیک های پلیمری سطح پایین سایش و خوردگی آن است .
رولیک پرسی یا معمولی :
این رول یکی از قدیمی ترین و متداول ترین رولیک های در این صنعت است .
رولیک های پرسی با توجه به قدمت و کاربردشان ابعاد و جنس های متفاوتی مانند گالوانیزه ، آهن و استیل دارد .